Kahve

Özellikler

1 kişilik

1 kahve fincanı su

1 çay kaşığı toz şeker

2 çay kaşığı kahve

Tarif

Suyu cezveye koy, şeker at,  ateşe koy.  Ilınınca kahveyi koy, suya karışacak kadar karıştır.  İlk kabarmada köpüğünü fincana dök, kalanı birkaç defa iyice kaynat, üzerine ilave et.

“Devletimiz geçim devleti, kahvemiz arştan gelmede;  meclise badem helvası dökülmüş, saçılmış. ”

Mevlana. Divan-ı Kebir2,  s: 77-b: 631.

 “Eşim dostum , benim düşkünlüğümü inkar etse bile gene insaflıdır onlar; çünkü kahveye düşkünüm; kahve içmek benim için şarttır, tövbe etmekse şanımdan değil benim. ” Mevlana. Divan-ı Kebir2, s: 274-b: 2288.

Mevlana,  kahveyi badem helvasıyla anıyor.  Konya’da geleneğinde ise kahve lokum ve su ile sunulurdu.  Günümüzde çikolata veya çeşitli şekerler de kahveye eşlik etmektedirler.

Pişirirken kahvenin köpüğünün kaçmaması için bazı noktalara dikkat etmek gerekir.  Kahve kaç kişilik yapılıyorsa o ölçüdeki  cezveyle yapılmalıdır.  İki fincan  kahve için üç  kişilik cezve kullanılırsa köpüğü kaçar.   Fazla karıştırmak da kahvenin  köpüğünü kaçırır.  Ayrıca kabarırken cezvenin kahve dökülecek ağız kısmını ateşten çekerek arka kısmını ateşin ortasına getirirseniz köpüğün ağız kısmına doğru kabarmasını sağlamış olursunuz.

Tarifede orta şekerli kahveyi veriyorum.  Sade kahve şeker konulmadan; şekerli kahve iki kahve kaşığı şeker konularak pişirilir.

İyi bir kahve hafif ateşte en az sekiz dakika pişirilmelidir, daha leziz olur.

Fotoğraflar