Kadayıf

Özellikler

10 kişiden fazla

Pişme Süresi: 30-40 dakika

Fırın Isısı: 200 derece

Tepsi Ölçüsü:

35 cm çapında tepsi

Tepsiyi Yağlamak İçin:

1 yemek kaşığı  tereyağı veya sadeyağı

İçi İçin:

150 gr ceviz içi (dövülmüş)

Tatlı Kestirmesi İçin:

Şekerli:

2, 5 su bardağı toz şeker

1, 5 su bardağı  su

1 yemek kaşığı limon suyu(günümüzde kullanılmaktadır)

Ballı:

2su bardağı su

1, 5su bardağı  bal

Pekmezli:

2 su bardağı  su

2 su bardağı pekmez

Kadayıf Hamuru İçin:

2, 5 su bardağı  un

2 yumurta

½  su bardağı su

1 çay kaşığıtuz

Hamurları Açmak İçin:

1 su bardağı un

1 su bardağı nişasta

Kadayıfı Haşlama Yağı:

250 gr tereyağı veya sadeyağ

1 parça ekmek

Tarif

Tepsiyi yağla, cevizidöv.

Hamur tahtasına unları ele , yumurtaları kır, suyu, tuzu, ilave et, ortadan karıştırarak yoğur.  Özleşince 8 beze tut , yaş bez altında en az 30 dakika dinlendir.

Nişasta ile unu karıştır.  Bezeleri bıçak sırtı inceliğinde aç,  bir bez üzerinde biraz dinlendir.  Hafif kuruyan  bezelerin ikisini üst üste koy, oklavaya sar,  oklavayı yavaşça  çek , rulo şeklinde sarılı olan  hamuru keskin bir bıçakla  tel kadayıf inceliğinde kes.  Bir bez üzerine kesilen  hamurları ince kadayıf halinde yay , tekrar biraz  kurutmadan dinlendir.

Tepsiye kadayıfların yarısını fazla kurutmadan döşe.  Cevizi serp.  Üzerini kalan kadayıfla kapla.    Karelere kes.

Tencerede yağı,  ekmek parçasıyla ateşe koy.  Ekmek parçası sararınca ateşten al.  Yağ ılık hale gelinceye kadar bekle ve hamurların üzerine gezdir(kaynar gezdirilirse kadayıflar çökebilir).   Önceden ısıtılmış 200 derece fırında , yaklaşık 30 dakika pembeleşinceye kadar  pişir.  Fırından çıkınca soğuyuncaya kadar beklet.

Kestirmesi için tencereye şekeri,  suyu,  limon suyunu koy.  Ateş üzerinde şeker eriyinceye kadar karıştır.  Kaynamaya başlayınca altını kıs,  iki dakika kaynat, ateşten al.  Ballı ve pekmezli şurup için önce suyu kaynat, balı veya pekmezi ilave et, karıştırarak kaynamaya başlayınca ateşten al(Çok kaynatılırsa bal acılaşır), kaynarının geçmesini bekle.  Soğuk tatlının üzerine, ılıktan biraz daha sıcak şurubu gezdir.  Üç, dört saat şurubunu çekmesini bekle, sofraya çıkar.

“O vefalı ere de , o azıksız şeyhe de oğullarının ölümü , kadayıf gibi görünür”. Mevlana. Mesnevi3, s: : 223-b: 1919.

 

Selçuklu kaynaklarında sıkça rastladığım kadayıf o dönemde ,  muhtemelen bu şekilde,   kesme olarak evlerde  yapılıyordu.  Tel ,  ekmek , Arap,  taş kadayıfları isimlerinin sonradan  yapılan kadayıflara verilmiş isimler  olduğunu sanıyorum.

Tatlandırmada ise bal ve pekmez kullanıldığı Konya geleneğinden de anlaşılmaktadır. .

SabriyeErkoçile 1979’da yaptığım görüşmede anneanne ve babaannesinin evlerinde kesme kadayıf yapıldığını ve çok lezzetli olduğunu anlatmıştı. Günümüzde , kolaylığı nedeniyle imalathanelerde yapılan hazır dökme tel kadayıfı yapmaya başladıklarını da ilave etmişti.

Yapımı biraz zor ve  zaman alan , ama yemesi inanılmaz  bir keyif olan bu kadayıf , her üç şurupla da olağanüstü bir tada sahiptir. Şekerli kestirmede günümüzde limon kullanılmaktadır. Tatlı hemen tüketilecekse, dönemin tadına ulaşmak için limon kullanılmadan yapılabilir.

Fotoğraflar