DOKUZUN HANI

Türkiye KONYA 13. Yüzyıl

Yapım Yılı

1210

Özellikler

Konya-Akşehir güzergâhındadır; kuzey-doğu güney-batı yönünde uzanan dikdörtgen planlı bir oturum alanı üzerine inşa edilmiştir. Yakın tarihlerde yapılan kazı çalışmalarında, zamanla yıkılmış avlusu ile avluyu uzun kenarları boyunca sınırlandıran yarı-açık ve kapalı mekânların temel duvarları da ortaya çıkartılmıştır.

Hanın günümüze ulaşabilen kapalı/barınak bölümüne, güney-batı cephesindeki dışa taşkın ve düşey dikdörtgen prizmal bir kütle halinde tasarlanmış taçkapıyla dahil olunur; sivri kemerli bir göz halinde cepheye açılan taçkapı sade kuruluşuyla dikkati çeker.

Taçkapının sivri kemerli kapı açıklığından dahil olunan kapalı/barınak bölümü, sivri kemerlerle birbirlerine ve duvarlara bağlanan kare planlı ayaklarla derinlemesine doğrultuda ve sivri beşik tonozlarla örtülü üç sahna taksim edilmiştir; orta sahın daha geniştir.

Hanın inşaatında kaba yonu ve moloz taşlar kullanılmıştır.

Taçkapı kemerinin sınırlandırdığı alınlık üzerinde yer alan altı satırlık inşa kitâbesinde, ribâd olarak nitelendirilen yapının, Selçuklu Sultanı I. Gıyâseddîn Keyhüsrev’in saltanat yıllarında Emîr-i İğdişân Hacı İbrahim bin Ebû Bekr tarafından 1210 yılı Haziran/Temmuz ayında inşa ettirildiği yazılıdır. Kitâbenin son satırından, yapının mimarının Osman bin Abdurrahman olduğu anlaşılmaktadır.

Konum
Türkiye
KONYA
Fotoğraflar