SELİME SULTAN TÜRBESİ

Türkiye AKSARAY 13. Yüzyıl

Özellikler

Türbe, Güzelyurt’a bağlı Selime köyündedir.

Sekizgen prizmal bir kaide üzerinde, sekizgen prizmal gövdeli ve içten kubbe dıştan piramidal külâhla örtülü iki katlı bir yapıdır.

Türbenin üst katına, kuzey cephesi üzerinde ve zeminden üç basamakla ulaşılan düşey dikdörtgen formlu ve sivri kemerli bir kapı ile dahil olunur; kapı açıklığı, sivri kemerli yüksekçe bir sağır niş içerisinde yer almaktadır.

İç mekân sekizgen planlı ve kubbelidir; farklı yönlere açılan altı mazgal pencereyle aydınlatılmıştır.

Alt kattaki mumyalık girişi doğu cephesi üzerindedir. Aksiyal yönlerde uzanan ve birer eyvan şeklinde tasarlanmış sivri kemer gözlerinin oluşturduğu haçvarî planlı iç mekânın merkezi çapraz tonozla örtülüdür; güney-doğu duvarına açılmış bir mazgal penceresi bulunur.

Türbede yapı malzemesi olarak taş ve tuğla kullanılmıştır. Dış cephesinde, kaide ve sekizgen prizmal gövde üzerindeki sivri kemerli sağır nişlerin içi düzgün kesme taş kaplama, kemer alınlıkları ve piramidal külâh ile mescidin kubbesi ise tuğla örgülüdür.

Türbenin giriş cephesindeki tuğlaların farklı istiflenmesiyle oluşturulmuş geometrik bezemeler dikkat çekicidir. Sekizgen gövdenin cephelerindeki sivri kemerli sağır nişlerde kullanılan taş kaplamalar ile bunları çevreleyen tuğla örgüleri, türbenin dekoratif etkisini arttırmaktadır.

Yapının kitâbesi mevcut değildir; benzer örnekler esas alınarak 13. yüzyılın ilk çeyreğine tarihlendirilebilir.

Konum
Türkiye
AKSARAY
Fotoğraflar