ALİ GAV MEDRESESİ

Türkiye KONYA 13. Yüzyıl

Özellikler

Selçuklu İlçesi’nde ve Tarla Mahallesi’ndedir; büyük bir bölümü yıkılarak toprak altında kalmış ve arkeolojik kazılardan sonra planı tespit edilebilmiştir. Kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen planlı bir oturum alanı üzerine inşa edilmiş kapalı avlulu, iki eyvanlı ve tek katlı bir yapıdır; merkezindeki iç avlu, hâlihazırda, köşelere yerleştirilmiş dört mermer sütunu bağlayan kaş kemerlerin taşıdığı bir kubbe ile örtülüdür. Avlunun güney kanadına açılan eyvanı, sivri beşik tonozludur; kıble duvarında mihrap nişi bulunur. Eyvana doğu ve batı yönünden bitişik kare planlı ve kubbeli birer oda yer alır; doğu kanattaki mekân, Ali Gav türbesidir. Kazılar sırasında, her iki mekânda turkuaz renkli çini kırıkları ile batı kanattaki mekânda bir tandır bulunmuştur.

Kazı sırasında ortaya çıkan mimari kalıntılara göre Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen medrese, tamamen yenilenerek dernek bürosu olarak işletmeye açılmıştır. Restorasyon çalışmalarında yapının güney kanadındaki mevcut kalıntılar korunduğu gibi, doğu, batı ve kuzey cephelerine tonozlu mekânlar ile giriş eyvanı eklenmiştir.

Karamanoğulları döneminde zâviye olarak kullanıldığı bilinen yapının, kuzey cephesindeki kapısı üzerinde yer alan kitâbeden, 1826 yılında Konya Valisi Ferid Paşa tarafından tamir edildiği ve Mahmudiye Medresesi adıyla anılmaya başlandığı anlaşılmaktadır. İnşa kitâbesi bulunmayan medrese, 13. yüzyıla tarihlendirilir.

Konum
Türkiye
KONYA
Fotoğraflar